بلاست روم

دستگاه های بلاست روم یا اتاق سندبلاست یکی از ایمن ترین و موثرترین راه ها برای آماده سازی سطح قطعات فلزی می باشند. با استفاده از اتاق های سندبلاست شما می توانید در زمان، هزینه و مصرف و عمر مواد ساینده صرفه جویی کنید و از طرف دیگر مانع از آلودگی محیط زیست شوید.

از اتاق های سندبلاست برای زنگ برداری، رنگ برداری و آماد سازی سطوح قطعات فلزی و غیر فلزی با ابعاد بزرگ تر از 1 متر در 1 متر استفاده می شود.

یک اتاق سندبلاست (Blast Room) شامل بخش های مختلفی از جمله یک اتاقک با ابعاد متناسب با قطعه، سیستم جمع آوری و پالایش و بازیافت مواد ساینده، سیستم جمع آوری غبار و تجهیزات سندبلاست می باشد. با استفاده از این تجهیزات، یک اتاق سندبلاست استاندارد مانع از پراکنده شدن ذرات ریز و غبار در هوای اطراف محل بلاستینگ می گردد. ضمنا مواد ساینده مجددا بازیافت شده و با بهره گیری از این تجهیزات، غبار، گرد و ذرات زاید جهت استفاده مجدد از مواد ساینده حذف می گردد. این دو عامل را می توان اصلی ترین دلیل برای استفاده از اتاق های سندبلاست به منظور کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری تلقی کرد.

یک اتاق سندبلاست استاندارد شامل بخش ها و تجهیزات زیر می باشد:

– اتاق محفوظ: که عملیات بلاستینگ توسط اپراتور در داخل آن انجام می گیرد مانع خروج مواد ساینده و گرد و غبار به محیط خارج از اتاق می شود. بدنه دستگاه ها توسط لاستیک یا سایر پوشش های مقاوم به سایش محافظت می شود و این اتاق ها دارای تجهیزات روشنایی جهت عملکرد بهتر اپراتور می باشند.

– تجهیزات بلاستینگ، که شامل مخزن سندبلاست و تجهیزات جانبی آن است که معمولا دارای قابلیت کنترل قطع و وصل پاشش از راه دور توسط اپراتور می باشد. در کنار تجهیزات پاشش مواد ساینده، اپراتورهای سندبلاست دارای تجهیزات ایمنی فردی مانند کلاه و لباس مخصوص و تجهیزات تصفیه هوای تنفسی می باشند.

– سیستم بازیافت مواد ساینده (Abrasive Recovery System)، اصلی ترین و تعیین کننده ترین عامل در قیمت و کیفیت عملکرد دستگاه های بلاست روم، نوع سیستم بازیافت مواد ساینده می باشد. سیستم های بازیافت از ساده ترین شکل (اتاق های اقتصادی) تا تجهیزات تمام اتوماتیک (اتاق های پیشرفته) طراحی و ساخته می شوند. شامل اسکرو یا بلت کانوایر، باکت الواتور، سپریتور و مخزن ذخیره مواد ساینده می باشد.

– غبارگیر (Dust Collector) یا سیستم حمع آوری غبار از داخل اتاق سندبلاست که براساس ابعاد و نوع ساینده مصرفی طراحی و نصب می گردد. با توجه به ویژگی های عملیاتی دستگاه می توان از غبارگیر های بزرگ پالس جت (Bag House) یا غبارگیر های مرطوب (Scrubers) استفاده کرد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بلاست روم اقتصادی:

سری اتاق های سند بلاست (Blast room) اقتصادی گزینه مناسبی برای تولید کنندگان محصولات با ابعاد نسبتا بزرگ و سنگین می باشد که حجم تولید بالایی ندارند. اتاق های سندبلاست اقتصادی بدلیل قیمت ارزان نسبت به اتاق های سندبلاست پیشرفته طرف داران بیشتری دارد و همچنین از نظر فضای مورد نیاز جهت نصب تجهیزات نیز برتری قابل ملاحظه ای را دارا می باشد.

از این رو به این محصولات اقتصادی می گویند زیرا در وحله نخست نیاز به هزینه های عمرانی ساخت و نصب سالن سند بلاست و مکان نصب تجهیزات نمی باشد، دوم آنکه جهت جمع آوری و پالایش مواد ساینده همواره اپراتور یا اپراتورها درگیر می باشند، سوم میزان اتوماسیون در بخش سیستم پاشش مواد ساینده است و در آخر نوع غبارگیر های مورد استفاده در بخش فیلتراسیون هوای داخل اتاق. بلاست روم های اقتصادی متشکل از 4 بخش می باشد که بین تمامی مدل ها مشترک است.

  • اتاق یا محفظه بلاستینگ که می تواند ساخته شده از پروفیل های فلزی و ساندویچ پانل باشد یا کانتینرهای تغییر کاربری داده و متناسب سازی شده یا اتاق های ساخته شده از مصالح ساختمانی باشد. این اتاق ها بدلیل ابعاد کوچک نیاز به ساخت فونداسیون جهت نصب خود سازه و سایر تجهیزات ندارند که این خود موجب کاهش قابل توجه هزینه ها می گردد.
  • کلیه اتاق ها دارای تجهیزات روشنایی، لاینرهای ضد سایش لاستیکی جهت محافظت بدنه اتاق از سایش توسط ساینده ها و سیستم تنفسی اپراتور می باشند.
  • سیستم بلاستینگ یا پاشش مواد ساینده که متشکل از مخزن سندبلاست، شیرآلات و سایر تجهیزات جانبی است.
  • سیستم تهویه اتاق که متناسب با نوع سفارش، جنس قطعات، نوع ساینده مصرفی و میزان آلودگی قطعات قابل سفارش هستند. استفاده از غبارگیر های کوچک به همراه سایکلون یا به تنهایی از ویژگی های این محصولات می باشند.
  • سیستم جمع آوری و پالایش مواد ساینده که متناسب با نوع سفارش می تواند دستی یا به کمک حداقل تجهیزات مکانیکال باشد.

روش کار:

به طور کلی به منظور سندبلاست قطعات با ابعاد بزرگتر از 1.5 m طول و وزن بیش از 300 کیلوگرم پیشنهاد می گردد از اتاق های سندبلاست استفاده گردد. دلیل این موضوع نیز بارگیری، تخلیه و دسترسی بهتر اپراتور به زوایای مختلف قطعه جهت بلاستینگ می باشد.

در تمامی مدل های اتاق های سندبلاست، محفظه بلاستینگ به طور کامل آببندی می باشد تا از خروج هر گونه ساینده و غبار ناشی از بلاستینگ به خارج از اتاق جلوگیری شود. بدین منظور پس از قرار دادن قطعه یا قطعات داخل اتاق، درب یا درب های سالن توسط اپراتور بسته می شود. سپس سیستم تهویه داخل اتاق که می تواند غبارگیر یا سایکلون باشد را روشن کرده و پس از آن در صورت وجود سیستم جمع آوری مواد ساینده را راه اندازی می کند. در انتها در صورت نصب قابلیت کنترل از راه دور پاشش، اپراتور با فشردن دکمه یا هندل سر نازل سندبلاست اقدام به پاشش و بلاستینگ قطعه می کند. در انتها پس از اتمام فرایند بلاستینگ، اپراتور باید توسط جارو، مواد ساینده را جمع آوری کند و به محفظه یا اسکرو های انتقال مواد ساینده جهت پالایش بریزد.

بدنه های این دستگاه پوشیده از لاینرهای ضد سایش لاستیکی بوده و قابلیت فراوان در مقابل ساییدگی و خوردگی را دارد.

مزیت ها :

  • تنوع کاربردی برای قطعات ( شکل و وزن گوناگون)
  • تخلیه آسان
  • اشغال فضای کاری محدود
  • هزینه تمام شده کمتر نسبت به مدل های پیشرفته
  • قابلیت سفارشی سازی تجهیزات جانبی با توجه به میزان سرمایه گذاری .

محدودیت ها:

  • راندمان پایین تر نسبت به مدل بلاست روم های پیشرفته
  • درگیری اپراتورها در جمع آوری مواد ساینده

 

 

بلاست روم پیشرفته:

سالن های سندبلاست پیشرفته مخصوص بلاستینگ قطعات سنگین و فوق سنگین بدون محدودیت طراحی در ابعاد و وزن قطعات می باشند. با دارای بودن انواع امکانات و تجهیزات جهت افزایش بهره وری و با توجه به ابعاد بزرگ قطعات، امکان کار بیش از یک اپراتور و تا 6 اپراتور در این سالن ها امکان پذیر است. در طراحی سالن های بلاستینگ پیشرفته امکان نصب ریل جهت ورود بوژی حامل قطعات بسیار سنگین از خطوط تولید و همچنین استفاده از جرثقیل های سقفی نیز میسر است تا زمان بارگیری و تخلیه به حداقل خود برسد و راندمان افزایش یابد.

تمامی سالن های سندبلاست پیشرفته دارای اتوماسیون کامل جمع آوری و پالایش انواع مواد ساینده اعم از فولادی و معدنی بدون دخالت اپراتور می باشند. از این رو راندمان کاری این نوع دستگاه ها بسیار بالاتر از دستگاه های اقتصادی است و سالن پس از اتمام بلاستینگ یک قطعه به سرعت آماده بارگیر و اجرای عملیات جدید می باشد.

بلاست روم های پیشرفته متشکل از 5 بخش می باشد که بین تمامی مدل ها مشترک است.

  • سالن های بزرگ جهت نصب تجهیزات بلاستینگ عموما ساخته شده از سازه های فلزی می باشند و گاهی نیز سازه با استفاده از مصالح ساختمانی ساخته می شوند. تمامی این سالن ها دارای فونداسیون مصلح و عمیق جهت نصب تجهیزات جمع آوری مواد سانده در زیر سطح زمین می باشند. ضمنا در مجاورت سالن بلاستینگ، سالن یا محوطه سرپوشیده ای نیز جهت نصب تجهیزات پالایش، نخازن سند بلاست، تابلو برق و غبارگیر های دستگاه نیز لازم است.
  • کلیه اتاق ها دارای تجهیزات روشنایی، لاینرهای ضد سایش لاستیکی جهت محافظت بدنه اتاق از سایش توسط ساینده ها، سیستم تنفسی اپراتور، تابلوی فرمان مجهز به سیستم PLC جهت کنترل فرآیند بلاستینگ و سیر تجهیزات برقی، سیستم های فشار مثبت به منظور افزایش راندمان غبارگیری و کف سالن پوشیده از گریتینگ های مشبک با قابلیت تحمل وزن لیفتراک یا جرثقیل می باشد.
  • سیستم بلاستینگ یا پاشش مواد ساینده اتوماتیک که متشکل از مخزن سندبلاست، شیرآلات برقی و پنوماتیک، تابلو های فرمان پنوماتیک و سایر تجهیزات جانبی است.
  • سیستم تهویه اتاق که متناسب با نوع سفارش، جنس قطعات، نوع ساینده مصرفی و میزان آلودگی قطعات قابل سفارش هستند. استفاده از غبارگیر های پالس جت به همراه سایکلون از ویژگی های این محصولات می باشند.
  • سیستم جمع آوری و پالایش مواد ساینده اتوماتیک، درگیری اپراتور را به حداقل رسانده و موجب افزایش بهره وری دستگاه ها می گردد.
  • استفاده از ریل یا جرثقیل سقفی به منظور بارگیری، جابجایی قطعات داخل سالن و تخلیه قطعات بهره برداری از دستگاه را آسان پذیر می کند.

روش کار:

بعد از قرار دادن قطعه داخل سالن، اپراتور مسئول راه اندازی دستگاه اقدام به روشن کردن دستگاه توسط سیستم PLC نصب شده بر روی تابلوی فرمان می کند. این سیستم تمامی اجزا برقی دستگاه شامل بلت کانوایر یا اسکروی انتقال دهنده مواد ساینده، فن های آکسیال فشار مثبت، فن های سیستم فیلتراسیون غبار، سیستم روشنایی، تجهیزات سندبلاست و غیره را راه اندازی می کند. سپس اپراتور یا پراتورها با توجه به تعداد نازل های نصب شده داخل سالن، لباس های مخصوص را پوشیده و پس از ورود به اتاق با در نظر گرفتن موارد ایمنی آموزش داده شده اقدام به سندبلاست قطعه می کنند.

در حین عملیات بلاستینگ، مواد ساینده استفاده شده پس از برخورد با سطح قطعه و ریزش آن ها بر روی زمین، ابتدا از گریتینگ های کف و سپس سرند نصب شده در زیر آن عبور کرده و به تجهیزات انتقال به سیستم پالایش وارد می شوند. مواد ساینده بسته به نوع سفارش می توانند از بلت کانوایر یا اسکرو جهت انتقال استفاده شوند. سپس مواد از طریق الاتور ها به بخش پالایش یا همان سپریتور های ایرواش (Air wash separator) وارد شده و پس از جدا کردن ذرات درشت زاید و حدغ گرد و غبار داخل مخزن ذخیر (Hopper) جمع شده و آماده انتقال به مخزن سندبلاست می شوند.

 

مزیت ها :

  • تنوع کاربردی برای قطعات با ابعاد و وزن های سنگین ( شکل و وزن گوناگون)
  • تخلیه آسان
  • قابلیت جمع آوری و پالایش مواد ساینده به صورت اتوماتیک
  • استفاده از تجهیزات PLC، سنسورها و میکروسوییچ ها به منظور پایش بخش های مختلف دستگاه و همچنین عملیات بلاستینگ
  • امکان بهره گیری از بیش از 1 اپراتور به منظور بلاستینگ

محدودیت ها:

  • هزینه نگهداری و تعمیرات بالا
  • سرمایه گذاری اولیه نسبتا بالا
  • فضای اشغالی زیاد